Activitats culturals

EXPOSICIÓ D’ART CONTEMPORANI SOBRE ELS BORJA

Durant tot el mes de maig, i des del dia 3, es podrà visitar l’exposició “Deconstructing ab Borjas”, comissariada per l’artista xativí Alfredo J. Pardo al convent de Sant Domènec de Xàtiva. En ella, participen més de quinze artistes nacionals i internacionals amb obres creades ex profeso per al congrés “Els Borja en l’art”. Les obres giren al voltant de la figura icònica dels Borja i de la seua trascendència històrica i cultural.

L’exposició s’inaugurarà el dia 3 de maig, a les 19’00 h, al convent de Sant Domènec.

PROPOSTA DE JUÍ ALS BORJA, per la BICICLETA TEATRE

amb la col·laboració de PEP GIMENO “BOTIFARRA”

El dia 5 de maig, a les 20’30 h i en Sant Domènec, la companyia Bicicleta Teatre, a les ordres de Antoni Martínez, oferirà un espectacle que barreja música, teatre i poesia, amb l’acompanyament de flautes medievals i renaixentistes a càrrec de Marisa Esparza i Rafael Soriano.

El cantaor socarrat Pep Gimeno “Botifarra” participa en l’espectacle amb l’estrena del “Romanç dels Borja”, escrit per Paco Cerdà, i del que oferim un fragment:

Roderic, alça't del llit
per dir a joves i grans
que els Borja van engrandir
la llengua dels valencians.
 
Prou de fem i desmemòria,
prou de rebre més ofensa. 
L'orgull que vos nega Roma
Xàtiva vos el professa.

 

REPRESENTACIÓ TEATRAL DE QUATRE-CENTS!,

la comèdia del Segle d’Or valencià

per CRIT COMPANYIA DE TEATRE

El Gran Teatre de Xàtiva acollirà, el dia 6 de maig a les 22’30 h, la representació de l’espectacle Quatre-cents!, on tres artistes fallers construeixen una falla sobre València i els valencians i, per a fer-ho, emprenen un viatge en clau de comèdia al nostre Segle d’Or.

La comèdia: Alfons el Magnànim torna per sorpresa a València el 8 de gener de 1457, i convoca un grup d’escriptors a una reunió urgent, secreta i nocturna. Tothom desconeix les raons del rei. Tot es complica amb l’aparició de la reina Maria de Castella i del papa Calixt III, que no havien estat convidats…

Els personatges: Joan Rois de Corella, Ausiàs March, Isabel de Villena, Joanot Martorell, Jaume Roig, Bernat Fenollar, Joan Moreno, Alfons el Magnànim, Maria de Castella, Calixt III, un jueu, una morisca, un esclau.

Els textos: Lo procés de les olives de Bernat Fenollar i Joan Moreno, Sermons de Sant Vicent Ferrer, Vita Christi de Sor Isabel de Villena, Espill de Jaume Roig, Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, Tragèdia de Caldesa de Joan Roís de Corella, Cant Espiritual d’Ausiàs March, Curial e Güelfa, Desert d’amics de Jordi de Sant Jordi.

Les cançons: (interpretades en directe) Albà, Canço morisca, Cant de la Sibil·la, Misteri d’Elx, Cant de Batre, Goigs, Les Anguiles de l’Albufera, Marxa mora.

Direcció Pep Sanchis
Text Anna Marí i Daniel Tormo
Interpretació Núria Martín, Daniel Tormo i Anna Marí

CONCERT “LUCRETIA DE BORGIA”

CARLES MAGRANER – CAPELLA DE MINISTRERS

Dissabte de matí, a les 12 h, l’església de Sant Feliu acollirà el concert “Lucretia de Borgia”, amb un programa inèdit que Capella de Ministrers estrena per complet a Xàtiva, en el marc del congrés “Els Borja en l’art”.

Elia Casanova (veu), Robert Cases (llaüt i guitarra renaixentista) i Carles Magraner (viola d’arc) oferiran un homenatge musical a Lucrezia Borgia (1480-1519). El programa del concert es basa en la música coetànea a Lucrècia i vol mostrar la seua humanitat, com diria Dario Fo, “intentant alliberant-la del clixé de dona dissoluta i incestuosa i submergint-la en el context històric i en la vida quotidiana de la seua època”.

Anuncios

Un comentario

Los comentarios están cerrados.